• Birinci navigasyona geç
  • Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç

Kerem SARI

Kişisel Blog - Webmaster

  • Webmaster
    • Genel
    • WordPress
    • Digitalocean
    • Genesis
  • Diğer
    • Farklı Konular
    • Kişisel
  • Araçlar
    • Abonelik
    • Arşiv
    • Son Yorumlar
  • İletişim

Bir bloğun olsun ister misin? İletişim

Ana Sayfa / Webmaster / Google Cloud sFTP Bağlantısı (FileZilla)

Google Cloud sFTP Bağlantısı (FileZilla)

6 Ekim 2016 - Kerem SARI - 7 Yorum

İsteklere rağmen yaklaşık altı aydır ertelediğim konuyu sonunda hazırlamaya başlayabildim. Google uzun zamandır sunucu hizmeti vermesine rağmen, ülkemizde kullanım oranı çok düşük. Bilhassa wordpress kullanıcılarının, ayda ortalama beş dolara Google sunucularından yararlanma imkanı var. Buna rağmen yaygın bir şekilde kullanılmamasının sebebi kullanımının çok zor olmasıdır.

Google sunucularından faydalanabilmeniz için birkaç ay önce Google Cloud WordPress Kurulumu başlıklı bir konu oluşturdum. Bu konuyla beraber sorularda gelmeye başladı.

En çok sorulan iki soru:

  • Nasıl FTP bağlantısı yaparız?
  • Nasıl alan adı(domain) tanımlarız?

Google Cloud FTP bağlantısını bu konuda yazılı ve videolu anlatımımla çözmüş oluyoruz. Bir sonraki konu alan adı için DNS ayarlarını içerek konu olacak. Artık konuya geçebiliriz. Örnek olarak wordpress kurulu bir sitemiz olsun. Google Cloud hesabınız yoksa bir gmail adresiyle oluşturabilirsiniz. İlk üyelikte kullanmanız için üç yüz dolar hediye alacaksınız. Giriş yaptıktan sonra Cloud Launcher sayfasına girip kolayca WordPress kurulumu yapabilirsiniz. Kurulum işlemi Bitnami desteği ile yapılıyor. Google hazır kurulumlar için Bitnami ile ortak bir iş çıkartmış ve gayette güzel olmuş.

FTP Bağlantısı

İlk olarak bilgisayarımızda yoksa eğer FileZilla indirip kurulumunu yapalım. Eğer windows kullanıyorsanız ssh bağlantısı için Putty programına ihtiyacınız olabilir. Başalamadan önce bu iki programın kurulumunu yapalım. Bağlantı işleminin sağlanması için birden çok yazılım kullanılması gerekiyor; bu yüzden google bir yazılım geliştirme kiti(sdk) oluşturmuş. Cloud SDK sayfasını ziyaret ediyoruz ve programı indirip kuruluma geçiyoruz. Mac kullanıcısı olduğum için, anlatım os x işletim sistemleri için olacak, fakat Windows işletim sistemlerinde durum değişmiyor, hemen hemen herşey aynı.

Windows kullanıcıları programı çalıştırıp kurulum yapabiliyor. Kurulum aşamasında işlemi başlatacağımız komut sayfası otomatik açılacaktır. Mac Os x kullanıcıları; indirdiği sdk dosyasını “kullanıcı klasörüne” yükleyip zip’ten çıkartmalıdır. Terminal’i açıp aşağıdaki komutu çalıştırarak kurulum yapabilir.

./google-cloud-sdk/install.sh

Kurulum başladığında ilk iki seçenek sunulacaktır, ikisini de “Y” komutuyla onaylayalım. Son seçeneği boş bırakabilirsiniz. Terminali kapatıp açmamız (cmd + Q) gerekiyor. Kapatıp açtıktan sonra:

gcloud init

bu esnada Google Cloud hesabınızdan bilgi çekmek için gmail hesabınız tarayıcıda açılacaktır. Giriş yapıp bütün seçeneklere erişimi açıyoruz. Sonrasında terminal ekranımıza gelen seçenekleri doğru bir şekilde işaretleyip devam ediyoruz. Bu aşamalarda hata alabileceğimiz tekbir nokta var. Hata alırsanız aşağıdaki komutla çözebilirsiniz.

gcloud compute ssh [wordpress-1-vm]

Parantez içerisinde olan wordpress-1-vm alanını resimle karşılaştırınız. Farklı olabilir, parantez olmayacak. Bu işlemden sonra terminal ekranımızda:

Enter passphrase for key ‘/Users/Kerem/.ssh/google_compute_engine

yazısını göreceksiniz. Bunun anlamı, FileZilla programıyla ftp bağlantısı yapabilmeniz için bir dosya oluşturduk, hadi filezilla’ya tanımlayıp, yapın bağlantınızı diyor. Bu aşamalarda sizden şifre belirlemenizi isteyebilir. Şifreyi unutmayınız. FileZilla programımızı açıyoruz. Ayarlar kısmından SFTP sayfasına giriyoruz. Dosya seç dedikten sonra “.ppk” diye arama yapın veya bu yolu bulun: Users/Kerem/.ssh/google_compute_engine ve .ppk uzantılı dosyayı seçin.

Eğer mac kullanıcıysanız, .ssh klasörünü göremezsiniz. “cms + shift + G” ile açılan pencereye .ssh yazarak klasöre erişebilirsiniz.

Artık bağlantı yapabiliriz. Filezilla sunucu kısmına sftp://ip adresiniz’i girin. Kullanıcı adınızı bilmiyorsanız komutları girdiğimiz ekranı açıp aşağıdaki komutla öğrenebilirsiniz.

whoami

Bu kadar, şifre isterse belirlediğimin şifreyi girin. Artık sunucuya ftp bağlantısını yapmış bulunuyoruz. Bitti mi? Hayır. Bitnami güvenlik açısından wordpress dosyalarına ftp erişimini kapattığını bilmenizi isterim. Erişimi açmak için aşağıdaki komutu çalıştırmanız yeterli.

sudo find ~/apps/wordpress/htdocs/ -type d -exec chmod 755 {} \;

Google Cloud konsolundan SSH ekranını tarayıcınızda açıp çalıştırabilirsiniz.

Videoda ayrıca Bitnami WordPress dosyalarına erişimi açmak için gerekli adımlar yer almaktadır.

Dosya yolu:

/opt/bitnami/apps/wordpress/htdocs

Gecikme için özür.

Kategori: Webmaster

Hakkımda Kerem SARI

İyi bir blog sahibi olmak ister misiniz?
Tel / Whatsapp: 0532 744 20 58 - İletişim

Okuyucu Etkileşimi

Yorumlar

  1. Mustafa Son

    8 Ekim 2016

    Uzun zamandır uğraşıp kaynak bulup halledemediğim bir bağlantıydı. Çok karışık. Ellerine sağlık Hocam. Söylemeden de geçemeyeceğim. Hocam senin nasıl bir internet bağlantı hızın ve bilgisayarın var. O dosya ne zaman indi ne zaman zip’ten çıktı klasör değişti öyle. Video 1440p60 HD destekliyor, O nasıl bir ekran anlamış değilim 🙂

    Cevapla
    • Kerem SARI

      8 Ekim 2016

      Ekran retina Hocam. Evet biraz karışık ama güvenli.

      Cevapla
      • Apple

        8 Eylül 2017

        Retina ekranlar mükemmeldir.

        Cevapla
  2. Kadir

    26 Nisan 2019

    Kerem teşekkürler,ellerine sağlık dostum

    Cevapla
    • Kerem SARI

      27 Nisan 2019

      Ben teşekkür ederim.

      Cevapla
  3. Cihan

    10 Ekim 2019

    Bu değerli paylaşım için elinize sağlık. Çok yardımcı oldu.

    Cevapla
    • Kerem SARI

      10 Ekim 2019

      Buna sevindim.

      Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Birincil kenar çubuğu

İnsan ancak anladığı şeyleri duyar.  Johann Wolfgang von Goethe

Psikolojik Danışman

© 2014–2021 keremsari.com

İçerikler keremsari.com'a aittir. İzinsiz kullanılması yasaktır.

  • Gizlilik Politikası
  • Kullanım Koşulları
  • İletişim